Beretta BRX1 - en rakrepeterande jaktstudsare

19.10.2021

Beretta lanserar sin första studsare för jakt, BRX1 är en rakrepeter med pipbytessystem, vapnet kan dessutom skiftas från höger till vänsterutförande utan verktyg på 20 sekunder.

“BR” står för Beretta Rifle, “X” är X-faktorn i de produkter med lite mer nytänk i Berettas sortiment och “1” för att det är den första studsaren.

Beretta BRX1

Justerbart slutstycke med trelägessäkring

Det rakrepeterande slutstycket har ett fast slutstyckshandtag vilket gör att man slipper den lilla “knixen” som ibland annars kan leda till att slutstycket inte är stängt och man får klick. Här är det dessutom en typ självstängande effekt på slutet av stängningen.

Det har ett roterande slutstyckshuvud med åtta låsklackar – magnumkalibrarna har två omgångar låsklackar på ett slutstyckshuvud och har alltså 16 st låsklackar.  Här har Beretta tagit sin kunskap från att göra militära vapen och säkerheten från dem.

Säkringtangenten sitter i bakre delen på slutstycket, den påminner om en spänntangent men det är en trelägessäkring vilket ger möjlighet att plundra vapnet i säkrat läge.

Beretta BRX1

Man kan göra om vapnet från renodlat högervapen till vänstervapen genom att ta loss och vända slutstyckshuvudet 180 grader och flytta slutstyckshandtaget till vänster sida av slutstyckskroppen. Ett byte som går att göra utan verktyg på 20 sekunder.

Beretta BRX1

Vill man kombinera med att ha slutstyckshandtaget på höger sida och utkast på vänster – eller vice versa så går det också att montera ihop delarna på det sättet.

Utdragare och utstötare sitter i slutstyckshuvudet och ger säkra hylsutkast.

Pipbytessystem med kallhamrad friflytande pipa

Pipan är kallhamrad och helt friflytande. Den är gjord av samma stållegering och enligt samma process som man gör piporna till hagelvapnen med vacuumavspänning i hög temperatur efter kallhamringen. Beprövat material och tillverkningsmetod sedan många år.

På den här hamrar man ut patronläget samtidigt som resten av pipan och får en perfekt centrering av hela enheten. Beretta har tack vare sin tillverkning av karbiner till polis och militär lång erfarenhet av att göra räfflade pipor till kulvapen.

Man byter pipa genom att lossa två skruvar i framstocken, pipan ligger i en v-formad vagga och hamnar alltid på exakt samma plats, optiken sitter kvar på pipan vid demontering vilket tillsammans gör att man inte behöver skjuta in vapnet efter det att pipan varit demonterad.

Femskottsmagasin och justerbar avtryckare

Beretta BRX1 har ett löstagbart femskotts kryssmagasin där magasinskroppen är lysorange. Det kan laddas på plats i vapnet. Magasinet är linje med framstocken och kräver ett dubbelgrepp för att ta loss.

Avtryckaren är ställbar i tre olika givna nivåer, cirka 900 -1200 och 1500 gram.

Laserbehandlad kolv med justerbar längd

Den svarta syntetkolven har en sträv yta med ytterligare grövre struktur på pistolgrepp och framstock för maximal greppsäkerhet. Strukturen på både kolv och grepp kommer genom laserbehandling.

Beretta BRX1

Kolvlängden är 362,5 mm inklusive en mellanläggsbricka på 12,5 mm. Bakkappa och mellanlägg är samma som sitter på Berettas jakthagelvapnen, så de är väl fungerande och det finns många alternativ att komplettera med. Maximal kolvlängd man kan få till med dessa är 390 mm.

Digital manual med instruktionsvideos

För att minimera koldioxidavtrycket levereras vapnet i en enklare återvinningsbar kartong med minimalt tryck. Kartongen har QR-koder vilka ger tillgång till bland annat inskjutningsprotokoll och manual. På Berettas hemsida finns manualen som har förstärkts med ett tiotal rörliga sekvenser vilka förklarar till exempel hur man ställer om avtryckarvikten, byter pipa med mera. Med i kartongen kommer en kolv-/pipnyckel och olja.

Vid lanseringen kommer BRX1 i 308Win och 30-06 med 51 cm respektive 57 cm pipa. och 300 WM. 62 cm. 14x1 gänga är standard på alla pipor i dessa kalibrar. Fler kalibrar kommer att komma, i dagsläget har vi inte leveransdatum för detta.

Totallängd för ett vapen med 51 cm pipa är 103 cm och väger cirka 3,2 kg. Samtliga vapen testskjuts för precision i fabrik och kommer med en träffbildsgaranti på tre skott inom 1 MOA, cirka 2,9 centimeter.

Cirkapris: 19 999:-

Beretta BRX1