Sakos nya repeterstudsare - Sako 90

10.05.2023

Med Sako 90 förbättrar Sako sina repetergevär ytterligare en nivå. Sako 90serien är – tack vare sina modellversioner skapad för passionerade jägare oavsett vilken jaktform man har som sin favorit.

Världens mest avancerade repetergevär utvecklas och förbättras och blir mer flexibelt och mer precist. Sako 90 är den pånyttfödda studsaren och den perfekta följeslagaren dina resor – ett vapen som utvecklats tillsammans med dig – jägaren. Baserat på drygt 25 års erfarenhet med Sako 75 och 85 består produktfamiljen Sako 90 av sex unikt designade gevärsmodeller som är noggrant utformade för olika typer av jakt.

Sako 90-familjen har två grundmodeller dedikerade för den rörlige jägaren som jagar vikt på sitt vapen med samma passion som man jagar utmaningar och vilt i de mest krävande miljöerna, men utan att pruta på precisionen. Vapnen är utrustade med olika varianter av kolfiberkolvar och heter Sako 90 Quest och Sako 90 Peak. Quest har en multijusterbar kolv och är arvtagare till Carbonwolf. Peak är den lättaste av alla Sako 90 med en klassisk rak välstockad kolv för lägsta möjliga vikt. Lite senare kommer även två modeller med kolfiberpipa, Sako 90 Peak Ultra  och Sako 90 Quest Ultra.

Utöver dessa finns även fyra modeller av Sako 90 vilka passar bättre för mer klassisk jakt på både små- och storvilt utan de allra mest extrema utmaningarna och de heter Sako 90 Adventure, Sako 90 Varmint, Sako 90 Bavarian och Sako 90 Hunter. Huntermodellen finns med antingen rostfri eller blånerad pipa. 

Bavarian3

Sako 90 har två olika lösningar för optikmontage  
Med Sako 90 lämnar man de klassiska kilformade Sako-spåren. Modellerna med träkolv har 17 mm Optilockspår med dubbla platser för rekylstift, detta ger en klassisk look och möjliggör användande av öppna riktmedel.  En annan variant av 17 mm spåren finns på fabrikssyskonet Tikka, så det finns mängder av optikmontage som passar Sako 90.

Sako 90 Quest4

 

Modellerna med kolfiber-, laminat- och syntetkolv har Picatinnyklacka fräst direkt på lådan, utöver denna skillnad har samtliga Sako 90 fått samma uppdateringar. 

 

 

Sako 90 Hunter5

Uppdaterat slutstycke och hylsutkast
Slutstycket på Sako 90 har 3 låsklackar. Förutom de olika storlekarna på mekanismen har låsytan optimerats så att alla kalibergrupper har maximal anläggningsyta. Utöver detta är varje Sako 90 CIP-testad med två högtrycksskott på Sako-fabriken före leverans. Sako 90 har uppdaterats med två fjäderbelastade utstötare i slutstyckshuvudet, ett arv från den legendariska Sako TRG-familjen, detta säkerställer trygga utkast av tomhylsor oavsett hylslängd.

SAko 90 Peak2

 

Ökad noggrannhet med krispig och enkelt justerbar avtryckare
Alla utom en av Sako 90-modellerna har en ny justerbar avtryckarmekanism som ger användaren möjlighet att välja mellan fem olika viktinställningar via en justerskruv precis framför avtryckarbladet. Man kan alltså justera avtryckarvikten utan att plocka isär geväret. Avtryckarbladets position kan även justeras steglöst för optimal skjutergonomi för alla handstorlekar.

 

Sako 90-lådan är utformad för extrem noggrannhet och smidigt användande
Sako 90 har fem olika lådstorlekar som är skräddarsydda för olika kalibergrupper. Detta resulterar i kortaste möjliga slutstycksgång för kaliberstorleken. Optimerad lådstorlek säkerställer även att du inte bär extra vikt när du jagar. Sako 90 har en uppdaterad utformning av ovandelen av lådan och vridstyheten har förbättrats genom utformningen av kritiska områden, särskilt ovanpå utkastningsöppningen. Sako 90 har en låda med platt bäddning mot kolven som skapar bättre precision än konventionella runda lådor, rekylklacken i stål och nogrannt bearbetade ytor säkerställer att alla komponenter alltid återgår till samma läge efter skott vilket är en grundförutsättning för repeterbar precision.

Kallhamrade (CHF) pipor - Sako-noggrannhet direkt från fabriken som håller längre
Alla Sako 90-gevär har kallhamrade pipor av Match Grade. CHF-pipor behöver inte skjutas in utan har enastående precision direkt från fabriken. Kallhamring skapar en slätare yta jämfört med andra metoder. Eftersom man inte tar bort något material i processen när pipan slås mot dornen skapas en slät, rak och enhetlig yta som leder till en hög noggrannhet. Varje Sako-pipmynning är exakt krönt för att gastrycket ska lämna mynningen jämnt vilket ökar precisionen. Kröningen är försänkt och skyddas på så sätt från yttre påverkan. Kallhamring förändrar stålets struktur och ökar dess seghet och förbättrar värmetåligheten vilket förlänger pipans livslängd.

Sako-kolfiberpipor - balanserade, lätta och tåliga

Specifika modeller av Sako 90 (Ultra-modellerna) har en kolfiberpipa som är tillverkad med unik flerlagersteknik. Sakos kolfiberprocess förlitar sig på ett pipkonturspecifikt formverktyg som garanterar hög tolerans tillsammans med flerskiktad och exakt kolfilamentstruktur. Med denna CFM-metod (formad kolfiber) kan gränssnittet mellan kolfiber och stål fungera perfekt tillsammans vilket garanterar den samma precision våra stålpipor är kända för. Genom att använda torra fibrer inuti formen tillsammans med Sako-vakuumtekniken kan vi garantera en homogen struktur genom flera kolfiberlager. Detta leder till en extremt styv struktur som minskar vibrationerna i pipan.

Genom att byta ut en stor del av stålpipans tjocklek mot kolfiberkonstruktionen kan pipans vikt minskas avsevärt. Balanspunkten för geväret kan optimeras genom att minska vikten över hela pipans längd. Genom att ha tyngdpunkten mer i mitten av förbättras hanterbarheten av geväret.

Garanterad precision
Varje Sako 90 testskjuts och måste leverera en träffbild på fem skott inom en M.O.A. - cirka 2,9 cm - för att få lämna fabriken. 

De första Sako 90-studsarna kommer att finnas i butik under maj månad, modell- och kaliberutbud kommer att utökas efter hand. 

Premiärvisning i Sverige sker på Elmia Game Fair. 

Cirkapriser: 

Sako 90 Quest


Sako 90 Quest från 53 499:-

Sako 90 Peak

Sako 90 Peak från 46 799:-

Sako 90 Adventure

Sako 90 Adventure från 39 299:-

Sako 90 Varmint stainless med laminatkolv

Sako 90 Varmint från 29 199:-

Sako 90 Bavarian

Sako 90 Bavarian från 30 299:-

Sako 90 Hunter stainless

Sako 90 Hunter stainless från 29 799:- 

Sako 90 Hunter

Sako 90 Hunter blånerad från 28 799:-